top of page

Sun, 16 Jun

|

Hovedhuset

Nåtidens Noaide

Gjennom visuelle kunstverk og fotografier, forteller Jørgen Nøvik om nåtidens noaider og tertønere verden rundt.

Nåtidens Noaide
Nåtidens Noaide

Time & Location

16 Jun 2024, 14:00 – 15:00

Hovedhuset, Eidsfoss, Norge

About the event

  • Hva er metoden Noaiden/Tertønen bruker for å reise mellom verdenene? 
  • Hvilke symbolikk, kosmologi, kart og verktøy brukes? 
  • Hvilke fellestrekk eksisterer i norske, samiske, sibirske, lakota/navajo og tibetanske/butanske praksiser og tradisjoner? 
  • Hva er forskjellene i disses funksjon og rollen til sjamanen, healeren, medisinmannen, ngagpa, tantrica, maha-siddha, volven og siddhir? 
  • Hvordan brukes lyd, chant, seid og lignende, og hvordan brukes alteret, hellige steder og seiden?

Jørgen Nøviks foredraget baserer seg på egne erfaringer og reiser. Han tar med seg visuelle kunstverk og fotografier relatert til de forskjellige praksisene og tradisjonene han har kjenskap til, forteller om disse, og tar for seg Noaiden/Tertønens funksjon i vår tids samfunn gjennom kulturelle uttrykk. 

Jørgen er "tidligere" internasjonal snowboarder og nåværende multikunstner. Han er vandrende Yogi med Sjaman innvielse fra Ailo Gaup (der Ailo ga sin kraft videre i tidsrommet 1997–2000) og student med Lama Changchub ved K.T.L. & Mindrolling Jetsun Khandro Rinpoche siden 1997. Han har praktisert som Yogi i Himalaya regionen siden 2005, og har studert i Bhutan med Garab Dorje Rinpoche i Yogi tradisjonen til Dudjom Tesar og fullført nødvendige retreats, praksiser og løfter. 

I Bhutan, oktober 2015, fikk Jørgen en offisiell ordre og instruksjon fra Tsugla Lopen Samten Dorji av Bhutan (en av Bhutan Je-Khenpos høyeste Lamaer) i å undervise og spre Dharma, særlig i Norge. Jørgen tok imot via innvielse og overføring av Dharma hjulet i 2017 og i 2020 av L.C.T.R. & H.H.D.L.). Han har gjennomført diverse lengre og kortere retreats, samt har mottatt henvendelser fra tibetanere og vestlige i flere år om å videreføre Dharma hjulet. Han holder flere linjer innenfor Vajrayana linjene, og også samisk sjamanisme og norrøn linje, da han tok imot og fikk overføring på Island fra de som der holder vår gamle – og fremdeles levende – Norske kulturarv. 

Share this event

bottom of page